Kwaliteitsborging
Wij beoordelen jouw bouwplan aan de hand van de voorschriften van het Besluit bouwwerken leefomgeving en stellen op basis daarvan de risicoanalyse op. Zodra de risicoanalyse is afgerond en akkoord, beschrijven we het project in het borgingsplan. Op basis van dit plan voeren we samen met de uitvoerende partij de borgingsopdrachten uit tijdens de uitvoeringsfase om zo de controle op de bouwwerkzaamheden te waarborgen. Na afronding van het project stellen we een As-Built dossier op. Dit alles gebeurt volgens een van de beschikbare kwaliteitsborgingsinstrumenten.
Onze adviseurs hebben naast hun brede bouwkundige kennis ook ervaring met het beoordelen van bouwplannen en projectmanagement. Tijdens hun interne opleiding besteden we bovendien extra aandacht aan soft skills zoals communicatievaardigheden. Ze kunnen daarnaast terugvallen op de specialistische kennis van collega’s op het gebied van onder andere brandveiligheid, constructieve veiligheid en bouwfysica.
Hierdoor beschik jij over de capaciteit, kennis en kunde om jouw rol als kwaliteitsborger goed uit te voeren en de kwaliteit van het project te waarborgen. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is op 1 januari ingegaan voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1 – de laagste risicoklasse, waaronder bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden vallen.
Een uitgebreide lijst van wat onder gevolgklasse 1 valt, vind je op de pagina Bouwwerken in gevolgklasse 1.
De voordelen van uitbesteding:
-
• Transparante kostenbesparing
-
• Geen afnameverplichting
-
• Méér flexibiliteit
-
• Efficiëntie verhogen
-
• Borging kwaliteit en continuïteit
-
• Geen risico op uitval
-
• Sparringpartner voor uw eigen afdeling
Deze nieuwe wet is in het leven geroepen om de kans op faalkosten te verkleinen en zo de bouwkwaliteit te verbeteren. Om dat te bereiken verschuift een groot deel van de kwalitatieve toetsing en het toezicht op bouwwerken van de overheid naar de private sector.
Omdat de gemeente wél bevoegd gezag blijft en jij als initiatiefnemer verantwoording moet afleggen aan de gemeente, verandert er veel in de samenwerking tussen de verschillende partijen. Deze wet heeft daarnaast impact op het bouwproces en op de rolverdeling binnen de bouwsector.
We hebben inmiddels al veel succesvolle pilotprojecten uitgevoerd in samenwerking met diverse gemeenten en Woningborg Toetsing en Toezicht.
Op dit moment werken wij samen met Woningborg Toetsing & Toezicht en TÜV Nord Nederland. Voor deze organisaties behandelen onze adviseurs plannen – van toetsing tot en met de uitvoeringsfase.
Ook jouw organisatie kunnen wij voorzien van capaciteit en kennis om de privatisering van de bouw te ondersteunen. Samen met jou waarborgen we de bouwkwaliteit.
Daarnaast bieden wij een opleidingsprogramma aan waarin adviseurs zich zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontwikkelen. Deze opleidingen zijn toegankelijk voor zowel interne als externe adviseurs en kunnen afgestemd worden op ieders behoefte en praktijk.
Lybrae Omgevingsadvies helpt je graag, ook op afstand
Heb je een concreet vraagstuk, specialistische advies nodig of tijdelijke ondersteuning nodig? Via ons aanvraagformulier doe je snel en eenvoudig een beroep op de expertise van Lybrae Omgevingsadvies.
Als verlengstuk van jouw organisatie voeren wij opdrachten uit op basis van uitbesteding. Vanuit onze eigen kantoren ondersteunen onze specialisten jou met deskundig advies en/of capaciteit. We stemmen de werkwijze volledig met je af en zorgen voor een zorgeloze afhandeling van jouw project.